Desbrossen 19 ha del Mas de la Comtessa, punt estratègic per a la proliferació de focs forestals

L'actuació s'emmarca en el projecte Cooperem, que a grans trets vol facilitar la feina conjunta dels bombers catalans i els francesos en cas d'incendi a la zona fronterera

per Redacció

Política, El Portús, Mediambient

Entre aquest any i l'any que ve també es faran intervencions al coll de Panissars i al corredor d'infraestructures
Entre aquest any i l'any que ve també es faran intervencions al coll de Panissars i al corredor d'infraestructures | Diputació de Girona

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha desbrossat una superfície de 19 hectàrees de la zona del Mas de la Comtessa, a sobre del Pertús, per facilitar la feina dels bombers en cas d'incendi forestal. Els treballs, que es van executar durant el mes de desembre i van costar 30.000 euros, s'emmarquen en el projecte transfronterer de Cooperació Operativa d'Emergències i Prevenció d'Incendis, el Cooperem. I més concretament han consistit en la reducció del combustible forestal i la millora d'un vial estratègic per facilitar-hi l'accés.

Es van presentar dijous passat en un acte que es va fer a la mateixa zona del Mas de la Comtessa amb la presència de diverses autoritats.

Hi havia, per exemple, el Subdirector general de Boscos de la Generalitat, Enric Vadell, que va argumentar que aquest és un punt estratègic per a la proliferació de focs. “Tots els incendis històrics s’han iniciat aquí o s’han fet grans en aquesta zona”, va dir, posant com a exemple els dels anys 1919, 1945, 1972, 1983, 1986 i 2012. I va assegurar que potencialment poden afectar tota la zona de l’Albera, i fins i tot podrien saltar cap a la zona del Cap de Creus.

En aquest sentit, el delegat d'Interior a les comarques gironines, Albert Ballesta, va afegir que “aquest és un punt estratègic que, a més a més, garanteix el que el pas fronterer, que és un pas molt important, estigui operatiu”. “Perquè sabeu que si hi ha un incendi aquí o a l’altre cantó automàticament els bombers ens demanen, per seguretat, que tallem la via; i tallar aquesta via, que a l’estiu vull recordar que hi passen 80.000 vehicles diaris, és una cosa molt important” explica Ballesta.

 

Propers passos

El que s'ha fet al Mas de la Comtessa és una primera àrea estratègica que permetrà als bombers fer maniobres d'extinció per contenir i aturar futurs incendis. Calculen que això pot beneficiar 29.000 hectàrees potencials que podrien cremar si les flames avancessin.

A partir d'aquí, però, entre aquest 2019 i el 2020 es faran dues àrees estratègiques noves. Enguany, al coll del Pertús-Panissars; i l'any vinent, al corredor d'infraestructures que passa per la zona. Unes actuacions que també comptaran amb el suport de la Diputació de Girona. Perquè tal com va dir el diputat gironí de Medi Ambient, Lluís Costabella, “ens agrada molt poder participar en aquests treballs forestals, en aquest punt tant conflictiu, que serviran perquè la vegetació quedi protegida”

“La idea de l’actuació no és fer els tradicionals tallafocs que una mica la gent es pensa, o es pensava, sinó que la intenció d’aquest tipus d’actuacions al final és canviar el comportament de l’incendi. Que baixi la intensitat, que la velocitat de propagació sigui menor. I això és el que facilita que després els cossos d’extinció puguin treballar efectivament, i a més amb seguretat per a ells mateixos, explica Vadell.

 

Ramats per fer el manteniment

Un cop executades les franges, la idea és que el manteniment es faci amb bestiar. En aquest sentit, hi ha un altre projecte, l'Interreg Albera Pastur, que precisament és per això: per buscar persones amb ramaderia que vulguin col·laborar en projectes com aquest. “I fins i tot dins d’aquest projecte tenim una línia d’ajudes que és per a manteniment d’aquestes zones amb bestiar. Perquè a vegades sí que són zones on el pastor pot arribar, però quan això representa un sobrecost, tenim una línia per cobrir-lo, perquè sempre és més barato i més efectiu que no pas enviar-hi maquinària cada 4 o 5 anys”, explica Vedell.

 

Projecte Cooperem

El projecte Cooperem està impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, el Departament d’Interior, la Diputació de Girona, el Service Départemental d’Incendie et de Socours des Pyrénées-Orientales, el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales, l'Office National des Forêts i el SIVU-Albères. I tal com explica Albert Ballesta, té tres objectius bàsics.

El primer és operatiu, i és que els Bombers de la Generalitat i els de la Catalunya Nord tinguin una flexibilitat fronterera de poder creuar la frontera per ajudar-se mútuament sense que ningú els aturi, “i que quan passem aquest punt ens puguem comunicar”. Això s'ha fet amb l'adquisició d'emissores perquè els bombers francesos puguin tenir aparells de la xarxa Rescat i els bombers bombers catalans emissores de la xarxa de telecomunicacions francesa.

A més, es redactarà un protocol similar al que hi ha al túnel del Pertús que s'activarà automàticament en cas d'incendi. I els professionals de banda i banda de la frontera podran carregar aigua allà on estiguin, a diferència d'actualment, que no ho poden fer perquè les connexions que tenen als camions són diferents.

Segons explica el delegat d'Interior a Girona, “tot això ja està previst; igual que les emissores, que ja les tenim”. “Perquè encara que el projecte és un projecte a 4 anys, voldríem que aquest estiu tot el que pugui funcionar ja funcioni”, diu Ballesta.

El segon objectiu també és estratègic: tenir cartografia comuna. La idea és que hi hagi 25 quilòmetres de la frontera amb uns mapes unificats, amb d’identificació conjuntes... “Perquè a vegades pass que aquí hi ha una torre i al cantó francès li donen una denominació diferent”, exemplifica Ballesta. I afegeix que “això és un tema que també donarà molta operativitat, perquè els bombers francesos, per exemple, quan passen la frontera ja poden portar un ordinador embarcat, que es queden en blanc. I als d’aquí també els passa”.

I el tercer gran objectiu del Cooperem és garantir que físicament el pas fronterer de la Jonquera estigui sempre operatiu. “Recordareu que en el gran incendi del 2012 la frontera va estar tancada, al mes de juliol, 24 hores. Tothom sap el drama que això fa suposar: gent que se’n volia anar, gent que volia venir, les mercaderies... És tota una logística que afecta”, conclou el màxim responsable d'Interior a la demarcació.

Entre aquest any i l'any que ve també es faran intervencions al coll de Panissars i al corredor d'infraestructures
Entre aquest any i l'any que ve també es faran intervencions al coll de Panissars i al corredor d'infraestructures
Entre aquest any i l'any que ve també es faran intervencions al coll de Panissars i al corredor d'infraestructures
Entre aquest any i l'any que ve també es faran intervencions al coll de Panissars i al corredor d'infraestructures

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article